25-11-07

Eén Europese provincie Limburg.

Stevaert pleit voor één Europese provincie Limburg

 

 

De Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert wil dat de Belgische en Nederlandse provincie Limburg zich in de Europese context als één provincie profileren, met in plaats van de onderscheidingen "Belgisch-" en "Nederlands-" "West-" en "Oost-Limburg". Belgisch-Limburg zou dan Oost-Limburg worden. Op die manier kan het verenigd Limburg zich binnen Europa beter profileren en gezamenlijk steunmaatregelen aanvragen, aldus Stevaert in zijn jaarlijkse rede in het provinciehuis van Hasselt.

Grenzen
De Limburgse gouverneur zei dat hij hierover al een akkoord heeft met zijn Nederlandse collega en dat er weldra een charter ondertekend wordt dat beide Limburgen op Europees niveau vereenzelvigt. Volgens Stevaert is het voorstel alleen maar logisch, omdat noch de euro, noch de taal en noch het nationale volkslied aan de grenzen stopt. Ander voorstel dat Stevaert lanceerde: een "Spartacusplusplan", dat de mobiliteit over de landsgrenzen heen moet verbeteren. De gouverneur pleitte voor een snelle verbinding tussen Hasselt en Maastricht in de vorm van een lightrail.

Albertkanaal
Stevaert wil ook dat het Albertkanaal in de toekomst ten volle economisch uitgespeeld wordt en één langgerekte kanaalweg van Limburg naar Antwerpen vormt. Stevaert pleite er tot slot voor de dat de drie Limburgse hogescholen netoverschrijdend gaan samenwerken en samensmelten en dat de Universiteit Hasselt en de Universiteit Maastricht nauwer gaan samenwerken. (belga/gb)

11:49 Gepost door Stef in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Waar in 't bronsgroen eikenhout..... Mijneer de Goeverneur,
Van harte proficiat. Eindelijk een bewindsman die niet alleen klaar ziet in de situatie van de Nederlanden, maar die ook tot actie overgaat.
Hopelijk wordt dit een vervolgverhaal.

Gepost door: antoon.delvaux | 26-11-07

Beste mensen,

Ik ben altijd al voorstander geweest van een fusie Nederland - Vlaanderen. De fusie met de fransoozen in 1830 was gebaseerd op een geloofsoorlog Katholieken - Protestanten die allang niet meer speelt. Intussen zijn de verschillen met de fransoozen alleen maar groter en groter geworden.

175 jaar gescheiden zijn is geen klein beetje. Ook nu zullen er verschillen zijn. Maar we zullen er beiden economisch voordeel bij hebben met TWEE grote wereldhavens in 1 EU staat. We zullen in 1 klap de machtigste staat van de EU en wat te zeggen hebben in Brussel.

Dus wat vinden jullie ervan ? Een worden met ons Nederlanders ? Welkom terug in Nederland.

groetjes,


Ronald Blijlevens

Gepost door: Ronald Blijlevens | 20-07-08

1 grote provincie, jazeker, het zou tijd worden, maar dan wel graag binnen 1 groot "Vlaanderland" en niet als Europese 'provincie'. Wij moeten ons als gezamelijke Nederlanden juist weren tegen die enorme invloed van Europa. Europa is een ontzettend opgelegd iets wat de gewone burger helemaal niet wou in deze vorm, maar De Lage Landen met hun Nederlands/Vlaams weer bij elkaar, dat is iets "natuurlijks"! En mocht Vlaams Limburgs als eerste zich aansluiten bij Nederland, zie dat dan niet als een overwinning voor Nederland, maar als een Limburgs volk dat herenigd raakt na al die jaren, op weg naar een totale hereniging van onze beide landen!

Gepost door: dromer | 09-08-08

Limburg Ik ben het totaal mee eens, dat Nederlands en Vlaams Limburg nauw samen werken, en hopelijk in de toekomst 1 gaan worden, en idd je moet het niet zien als een Nederlandse of Vlaamse overwinning zien, maar als een hereniging van 2 landen die samen ooit 1 waren en veel gemeen hebben.

Gepost door: peter | 29-01-09

De commentaren zijn gesloten.