11-06-06

900 jaar Brabant.

Negen eeuwen hertogdom Brabant

Door Frank Lambregts

Zaterdag 11 maart 2006 - LEUVEN – Alle gemeentebesturen van het voormalige hertogdom Brabant in Nederland en België worden op 13 mei ontvangen in de stad Leuven, waar de geschiedenis van het hertogdom Brabant negenhonderd jaar geleden begon.

Het is één van de vele activiteiten die dit jaar rondom het negenhonderdjarig bestaan van het hertogdom georganiseerd worden.

De geschiedenis van Brabant begon op 13 mei 1106 toen de graaf van Leuven de titel van hertog kreeg.

In de eeuwen die daarop volgden groeide Brabant uit tot een hertogdom dat bestond uit delen van de huidige Vlaamse provincies Antwerpen, Vlaams Brabant, Waals Brabant, Brussel en de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

België en Nederland vieren het negenhonderdjarig bestaan van Brabant samen. Het jubileumjaar start met een lichtspel en een grootse ontvangst van gemeentebestuur in Leuven. In Antwerpen staat het jaarlijkse kathedraalconcert in mei in het teken van 900 jaar Brabant. In oktober is er een kunsttentoonstelling in en rond het jachtslot van de hertogen in Turnhout. Op 1 september zal er een cultureel evenement plaatshebben rond het provinciehuis in Den Bosch en in Brussel wordt een conferentie gehouden, getiteld: ‘Brabant in Europa’.

Omroep Brabant zendt in het voor- en najaar een televisieserie uit over de identiteit en de geschiedenis van Brabant. De eerste serie van ‘Brabant 900’ wordt wekelijks vanaf donderdag 16 maart op Omroep Brabant TV uitgezonden. Aanvang: 19.00 uur (en daarna ieder uur een herhaling tot de volgende dag 17.00 uur).

De serie wordt gepresenteerd door drs. Patrick Timmermans, medewerker van de stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening (BRG).

 

bron: http://www.bndestem.nl

19:56 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |