29-04-06

Plakkaat van Verlatinge, vertaald en van aantekeningen voorzien.

gebonden
Gerard Hadders & rudo Hartman

Historische uitgeverij
84 bladzijden
isbn 90 6554 0938
eu. 18,95

 
Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door prof.dr. M.E.H.N. Mout (1945), hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Op 26 juli 1581 beslissen de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden om Filips II, koning van Spanje, te verlaten door hem van zijn rechten als wettige vorst vervallen te verklaren. Met de uitvaardiging van het Plakkaat van Verlatinge markeren de Staten-Generaal op die dag en datum de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Het Plakkaat van Verlatinge geldt als een fundamenteel staatsstuk in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlanden. Door sommigen is het betiteld als de 'stichtingsakte van de Nederlandse stadhouderlijke monarchie', door anderen als 'geboortepapier van de Nederlandse staat'. Als kernmoment in de Nederlandse Opstand is de verlating een icoon geworden van een nationaal bewustzijn van onafhankelijkheid.

Het Plakkaat van Verlatinge heeft naam verworven als 'een van de grote historische documenten van de klassieke vrijheidsrechten', en als richtsnoer van welberaden politieke wil. Het ademt dezelfde geest als de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, die in 1776 eveneens een historische proclamatie is van vrijheid en onafhankelijkheid.

Nicolette Mout (1945), hoogleraar te Leiden, schetst het historische en politieke belang van het Plakkaat van Verlatinge in de ontwikkeling van de Nederlandse Opstand. Ze beschrijft de denkbeelden, waarop de Nederlandse opstandelingen hun recht van verzet tegen de tirannie van de vorst baseerden, en maakt de politiek-historische en godsdienstige omstandigheden waarin het plakkaat tot stand kwam inzichtelijk.

Het originele plakkaat is naast de vertaling afgedrukt.


Verkrijgbaar in iedere goede boekhandel, of direct bij de uitgeverij te bestellen (opzending zonder verzendkosten)

 

 

Bron: http://www.histuitg.nl/hu.php?is=0938 en http://lagelanden.web-log.nl/

 


12:51 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt hè! ;D

Gepost door: Pingu | 24-06-10

De commentaren zijn gesloten.