28-01-06

Broedertwist deel 2.

Broedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830 en 1831.


Deze tentoonstelling toont voor het eerst zowel de Belgische als de Nederlandse kijk op de gebeurtenissen rond 1830. Beide visies worden ‘broederlijk’ gepresenteerd: Belgisch wapengekletter tegenover Nederlands kanongedreun, Belgische oorlogspropaganda tegenover schilderijen met Nederlandse helden.

De expositie beperkt zich niet tot de Revolutie. De inmiddels vergeten rol die Leuven in 1830 en 1831 speelde komt uitgebreid aan bod. Leuvense hoofdrolspelers leiden ons doorheen het ongekende verhaal van hun stad. Deze expositie toont hoe Nederlanders en Belgen na 1830 op zoek gingen naar hun eigen identiteit en hoe ze deze vorm gaven in kunstwerken, monumenten, literatuur, liederen, feesten en rituelen.

Data: van vr. 03/02/06 tot zo. 30/04/06
Plaats: stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens
Openingstijden: di. tot za. van 10.00 tot 17.00 uur, zo. en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur,
gesloten op maandag en op 16 en 17 april
Informatie en reserveringen: anne.liefsoens@leuven.be, tel. +32(0)16 22 69 06, fax +32(0)16 23 89 30
Tentoonstellingsboek: € 22,50
Leuvense publicatie: € 19,50
Toegang: € 5 (combiticket)/€ 4 (individueel)/€ 2,5 (reductie)
Bezoekers uit Nederland krijgen op vertoon van hun identiteitskaart gratis toegang tot de expositie

18:36 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-06

Gezelschapsspel Geus en Spanjool.

Geus en Spanjool.

 

Geus en Spanjool is een historisch gezelschapsspel voor twee spelers. Zoals de naam van het spel verraad is het thema de opstand van de Nederlanden tegen Spanje, De tachtig jarige oorlog. Het spelbord is een kaart van de Nederlanden, de Leo Belgicus. Een leuk detail is dat de steden van de Franstalige gewesten hun oorspronkelijke Nederlandstalige benaming hebben gekregen. Cambrai is Kamerijk, Valenciennes is Valensijn, enz. De Nederlandse aanvoerders zijn de blauwe eenheden en de Spaanse leiders zijn de rode eenheden. Alle eenheden zijn voorzien van de naam van de leider en zijn gevechtswaarde. De legereenheden zijn in het groen en kunnen zoals een goed huurlingen leger betaamt voor beidde zijden uitkomen. Elk heeft ook zijn versterkingen zijnde voor de Nederlandse troepen de watergeuzen die enkel aan de kustlijn kunnen ingezet worden en voor de Spaanse hun cavalerie. De steden hebben ook hun spelblokje met aan de ene zijde het oranje-blanje-bleu en aan de andere kant het rode Bourgondische kruis. Het is een leuk spel met eenvoudige regels dat zowel voor de liefhebber van historische spelen, als voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Nederlanden, een leuk tijdverdrijf is. Troepen bewegen, veldslagen, steden veroveren, belegeringen en bestormingen zelfs diplomatie komt in het spel voor. Het spel is afgewerkt met historisch juiste details en een leuk extraatje is een historische toelichting die bij het spel is gevoegd om de speler een achtergrond van de gebeurtenissen te geven. Het enige minpuntje vind ik persoonlijk is de zeer eenvoudige afwerking van het speelbord en de speldoos maar de goedkope aankoopprijs in beschouwing genomen is dat wel aanvaardbaar. Wie weet komt er nog een luxe editie op de markt.

                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gezelschapsspel kost 7,50 Euro (zonder verzendkosten) en is te verkrijgen op de Vlaams Belang Webwinkel ( http://www.vlaamsbelang.org/index.php?p=35 ).

20:51 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |