22-10-05

Het Verloren Vaderland, Het verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1815-1830.

 

Het Verloren Vaderland.
 
 De auteur beschrijft het ontstaan van het Verenigd koninkrijk der Nederlanden (een gebied dat het huidige België, Nederland en Luxemburg bevat) na het congres van Wenen. De slag van Waterloo komt aan bod en de industrialisatie en de ondernemingszin van Willem 1. Hij is een man met een enorme werklust en laat kanalen graven en laat de haven van Antwerpen open bloeien. Hij dringt de verfransing in de Vlaamse provincies terug met zijn taalpolitiek en bouwt een netwerk van Nederlandstalig onderwijs uit. Er wordt in het boek duidelijk gemaakt dat de Belgische opstand vooral een opstand van Fransgezinden en Walen was en dat in de Vlaamse provincies het enthousiasme zeer matig was, vooral in Antwerpen en Gent was men gekant tegen een scheiding van de Nederlanden. Na het lezen van het boek wordt alle twijfel ook weggenomen en wordt duidelijk dat de opstand de bedoeling had om het zuiden van het Koninkrijk der Nederlanden bij Frankrijk aan te hechten en deels gefinancierd werd door Frankrijk. Enkel Engeland stond een opsplitsing in de weg van de zuiver Vlaamse provincies met Nederland omdat in dat geval de Waalse gewesten naar Frankrijk zouden zijn gegaan en dat zou de Fransen teveel versterkt hebben. Luxemburg zou dan aansluiting met Pruisen hebben gekregen. Ook de zoektocht naar een geschikte Belgische koning behandeld de auteur. De troepenbewegingen van de tiendaagse veldtocht en incidenten tussen de Belgische en Nederlandse legers komen aan bod evenals enkele leuke anekdotes. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en kaarten. Het is een must voor iedereen die een hereniging genegen is en ieder die geïnteresseerd is in wat er in die woelige dagen allemaal gebeurd is. Op de achterflap wordt het mooi gesteld: 1830 was een rampjaar. Het was het jaar waarin wij ons vaderland verloren.
 
 

 
In zijn boek schetst Karim Van Overmeire het karakter en het beleid van de koning. Hij beschrijft de gevechten bij Waterloo, in het Warandepark en tijdens de Tiendaagse Veldtocht. Ook de complotten van orangisten en Fransgezinden, de diplomatieke en politieke maneuvers, de verbittering van Vlamingen als Jan Frans Willems die de regeringspolitiek steunden, de grote ideeën en de kleine kantjes van de mens… worden in detail weergegeven. In zijn inleiding overloopt Karim Van Overmeire trouwens de kansen en de belemmeringen voor een Vlaams-Nederlandse toenadering in de 21ste eeuw.
Auteur: Karim van Overmeire
Uitgeverij Egmont. (http://www.uitgeverijegmont.be/index.php)11:17 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.