03-09-05

Vlaams-Nederlands samenwerkingsverdrag in plaats van de huidige BeNeLux.

De BeNeLux is als economische organisatie achterhaald door de Europese Unie. Ook op de nieuwe beleidsterreinen: milieu, ruimtelijke ordening, politiële samenwerking, enz. neemt de EU de rol van de BeNeLux over. Maar de BeNeLux blijft als organisatie actief en binnen de EU kan de BeNeLux gezamenlijk standpunten neerleggen die meer aandacht en meer kans maken. Of het BeNeLux verdrag voortgezet wordt na 2010 is echter nog maar de vraag. Door een Belgische grondwet wijziging in 1993 waar de gemeenschappen en gewesten zelf hun buitenlandse betrekkingen kunnen regelen, inclusief hun verdragsrecht (op de gebieden waarvoor ze bevoegd zijn) lijkt de gewone voorzetting van de BeNeLux in zijn huidige vorm onmogelijk geworden. Franstalig België heeft altijd nogal wantrouwend gestaan tegenover een organisatie waar ze een kleine minderheid uitmaken dus is het maar de vraag of ze als gemeenschap het verdrag gaan verlengen. In Vlaanderen maakt het idee opgang van een “Algemeen Vlaams Nederlands Samenwerkingsverdrag” dat niet alleen het BeNeLux verdrag maar ook de overige Vlaams Nederlandse verdragen (zoals de Taalunie en Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland)zou vervangen. Veel van de in de BeNeLux verband behandelde materies zijn echter federale bevoegdheden zodat Vlaanderen daar niks kan over beslissen. Het Vlaams Nederlandse verdrag zou dus enkel maar kunnen slaan over materies waar Vlaanderen bevoegd voor is. Vlaanderen heeft belangstelling voor een dergelijk verdrag, Nederland heeft zijn standpunten daaromtrent nog niet kenbaar gemaakt. Bij een Vlaams-Nederlands verdrag zou de Nederlandstalige taalgemeenschap gezamenlijk binnen de Europese Unie kunnen werken en standpunten neerleggen. Ook al is het maar in 2010 dat het BeNeLux verdrag al dan niet dient verlengd te worden het wordt tijd dat daarover wordt nagedacht wat er mee dient worden aangevangen en of een Vlaams-Nederlands verdrag een optie is.09:47 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Luxe Bene Dit feit is een gevolg van oorlog. Jammer dat deze geheim wordt gehouden door de bevolking, anders zou men zich kunnen verdedigen!

Gepost door: Glasswalker | 25-09-05

Vlaams-Nederlands Verdrag Geachte,

U stelt meer dan terecht dat de Benelux-unie in zijn huidige vorm voor Vlaanderen weinig toegevoegde waarde meer heeft binnen de EU-structuren. Derhalve is het aangewezen om binnen een Vlaams-Nederlands Verdrag de betrekkingen tussen beiden te regelen. Hopelijk vinden we politici aan Vlaamse en Nederlandse kant om dit tijdig in te zien.
Tevens kan dit de gedachte nieuw leven in blazen van de Verenigde Nederlanden en kan er gewerkt worden aan het rechtzetten van de fout uit 1830.

Groeten,

Filip

Gepost door: Filip | 22-06-06

De commentaren zijn gesloten.