13-03-05

De verschillende staten binnen de Verenigde Nederlanden.

Vlaanderen: Bestaande uit de huidige Belgische provincies West- en Oost Vlaanderen.
Brabant: Bestaande uit de huidige Belgische provincies Vlaams Brabant, Antwerpen en de huidige Nederlandse provincie Noord Brabant.
Limburg: Belgisch- en Nederlands Limburg.
Zeeland: De huidige Nederlandse provincie Zeeland.
Holland: Bestaande uit de huidige Nederlandse provincies Zuid- en Noord Holland.
Friesland: Bestaande uit West Friesland of Frylan en de provincie Groningen.
Sticht Utrecht: Een samenvoegsel van de provincies Utrecht, Drenthe, Overijssel die historisch gezien tot het Sticht Utrecht behoorden en Flevoland.
Gelderland: De huidige Nederlandse provincie Gelderland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Of misschien een waarschijnlijkere indeling:

Vlaanderen: Bestaande uit de huidige Belgische provincies West- en Oost Vlaanderen.
Brabant: Bestaande uit de huidige Belgische provincies Vlaams Brabant, Antwerpen en de huidige Nederlandse provincie Noord Brabant.
Limburg: Belgisch- en Nederlands Limburg.
Zeeland: De huidige Nederlandse provincie Zeeland.
Holland: Bestaande uit de huidige Nederlandse provincies Zuid- en Noord Holland.
Friesland: Bestaande uit West Friesland of Frylan.
Groningen: De huidige Nederlandse provincie Groningen.
Utrecht: De huidige Nederlandse provincie Utrecht.
Drenthe: De huidige Nederlandse provincie Drenthe.
Overijssel. De huidige Nederlandse provincie Overijssel.
Gelderland: De huidige Nederlandse provincie Gelderland.
Flevoland: De huidige en jongste Nederlandse provincie Flevoland. 
 
 Afbeelding:Grootnederland.jpg
De structuur waardoor de herening gelijdelijker en gemakkelijker zou gebeuren is een confederatie. Dit is ook de staatsvorm die voor de grote massa misschien aanvaardbaarder zou zijn omdat de regio's toch hun beperkte autonomie behouden. Een confederaal Groot-Nederland zou in drie deelstaten ingedeeld kunnen worden die hun eigenheid en bepaalde bevoegdheden kunnen behouden.
Een Vlaams gewest: De zuidelijke Nederlanden, het Nederlandstalige landsdeel in het huidige België.
Een Hollands gewest: de noordelijke Nederlanden, het huidige Nederland met uitzondering van Friesland.
Een Fries gewest: De Friese provincie als gewest. 
 
 

  
 
 

 

 

  

19:21 Gepost door Stef | Permalink | Commentaren (19) |  Facebook |

Commentaren

albatros gefeleciteerd met je blog, deze zal ik nog dikwijls bezoeken.
Ik word er soms zo moe van als je Belgische nationalisten (of anti Vlamingen?) bezig hoort.
Ik geef dan altijd de volgende vergelijking: De Nederlanden hebben in de geschiedenis een aantal keer flink mot gehad met de Engelsen. De Engelsen kennen bv de naam van de Nederlandse admiraal De Ruyter zeer goed, en dat zal Nederland geweten hebben.
Irak werd door de Engelsen opgericht als staat. Om daar zelf baas te blijven was het belangrijk om het land zo zwak mogelijk te houden. Hoe deed men dat, welnu in dat land zijn drie volkeren (of drie cultuurgroepen) verplicht om samen te wonen. Er is één grote stroom die van enorm economisch belang is, en er is één grote zeehaven,(Basra). De monding van de stroom kan door Koeweit (een Engelse uitvinding) met een vingerknip afgesloten worden, (waarschijnlijk één van de redenen waarom Saddam Koeweit binnenviel).

Nu gaan we het over België hebben: een kunstmatige staat waarin twee, na WOI drie volkeren samenwonen, één grote stroom, van economisch groot belang, een wereldhaven, en de moning? juist ja.

En er dan nog fier op zijn omdat de stichting van België de Europeese grootmachten goed uitkwam.

Gepost door: demark | 11-08-05

geen De nederlanden zijn een geheel van de Nederlandse Cultuur. Men kan nooit genoeg herhalen dat Zuid en Noord samenhoren.
Kijkt U ook eens op ALEX.VRIJZIJN.BE

Gepost door: alexander colen | 21-01-06

Met interesse uw bespreking gelezen.
Kleine opmerking: 1.laatste alinea, 1e regel: geleidelijk wordt niet met gestipte ij geschreven.2. Als het een confederatie wordt, mogen de walen er gerust bij blijven. Brussel wordt dan opnieuw de hoofdstad van de Nederlanden met een eigen (europees (?))statuut.
A.D. Brussel

Gepost door: Antoon Delvaux | 28-12-06

zeeuws-vlaanderen ela moat! Zeeuwsch-Vlaanderen moe bij us in Vlaanderen en nie bij provincie Zeeland! (Frans-Vlaanderen ook bij Vlaanderen!!!)

Gepost door: Johny Liphoar | 08-01-07

Ik heb een discussie geopend over je mooie site.
http://www.politiekdebat.nl/forum/viewtopic.php?p=620847#620847
misschien interessant!

Gepost door: edmund | 21-02-07

Ten eerste, wat een geweldige blog. Hopelijk wordt zoveel mogelijk nationalistisch gezever gescheiden gehouden van geschiedenis.
Voor zover ik weet is West Friesland niet hetzelfde als Groningen, maar wordt hiermee de kop van Noord Holland bedoeld, ten minste tot en met Hoorn.
Verder wil ik toevoegen dat de verenigde 7 provincien in de praktijk de wil opgelegd kreeg van de rijkste provincie, warende Holland. Noord Brabant en Limburg werden heel lang niet als een provincie beschouwd. Limburg was tot Napoleon een gouvernement; nu nog heeft Limburg als enige provincie geen comissaris van de koningin, maar een gouverneur. Noord Brabant viel jaren onder direct bestuur van Den Haag.
Even een opmerking over eventuele samenvoeging van Vlaanderen en Nederland: Zijn de redenen die de Zuidelijke Nederlanden toen hadden voor het uitroepen van de revolutie nu niet meer ter zake?

Gepost door: Hans van der Pas | 22-05-07

Halo hier iemand uit het mooie Breda. Als Nederlander lijkt mij het een goed idee (economisch gezien) om vlaanderen en Nederland samen te voegen. Ik zou hier de walonen wel buiten laten. Als Nederlander weet ik dat wij vlamingen graag mogen (meestal omdat ze gastvrij zijn en vooral vriendelijk) maar walonen daarentegen worden niet echt gewaardeerd. Het is jammer dat het in het verleden is misgelopen achja goede vrienden maken ook weleens behoorlijke ruzies. Overigens groningen en friesland zijn zeker niet 1. denk niet dat de mensne uit gronigen hier blij mee zullen zijn. Verder wel een leuke indeling.

Gepost door: Jaap | 21-08-07

Waar zijn Henegouwen , Haspengouwen (=Namen + Luik) en Luxemburg ?

Gepost door: Jean-Pierre | 04-09-07

De politiek van de lage landen ligt niet op mijn weg omdat ik een Amerikaan ben, maar ik heb me al vaak gevraagd, 'Waarom geen Verenigde Nederlanden?'. Door één taal, één gevoel voor vrijheid is het nog goed mogelijk een sterke natie (bv ons V.S.) te hebben. Bovendien hebben jullie ook het voordeel van (in grote lijnen) één volk.

Gepost door: overal | 19-09-07

Als we één volk worden kunnen we samen op zoek gaan naar een nieuw vaderland wanneer over een eeuw of zo heel Vlaanderen en Nederland door de Noordzee worden veroverd (broeikaseffect). We zouden nu al met de Inuit en Denemarken kunnen onderhandelen over een plekje op Groenland, dat na het afsmelten van de ijskap zijn naam eer zal aandoen. De Denen zullen trouwens zelf ook daarheen moeten. Om het vrijkomen van Lebensraum te bespoedigen zouden we een paar ijsbergen aan de Saudi's kunnen schenken. Die kunnen dan in ruil daarvoor de vroomste bedevaarders uit onze contreien voorgoed in Mekka houden om hun aldaar het paradijselijke leventje te bieden waarvan zij ons hier zo graag de voordelen trachten aan te praten. En het taalprobleem met de Denen lossen we op door met z'n allen Eskimoos als lingua franca te leren. Zo worden de Inuit beloond met een grotere uitstraling voor hun cultuur.

Gepost door: jan | 26-09-07

Interesante website. Sinds ik met stamboomonderzoek ben begonnen kom ik steeds meer in aanraking met de geschiedenis van de Lage Landen. Na de mislukte kabinetsformatie in Belgie kom ik steeds meer tot de conclusie dat we vanuit een historisch perspectief de samenwerking van Vlaanderen en Nederland opnieuw (voor de derde keer) moeten proberen. We moeten daarbij niet de fouten van het verleden herhalen. Veel oorzaken van het uiteenvallen van de Nederlanden zijn inmiddels niet meer aanwezig, maar één oorzaak is nog steeds aanwezig en dat is de dreigende suprematie van de "Ollanders" in een eventuele federatie. Het idee van een federatie van meer dan twee gewesten is nog niet zo gek, maar ik denk daarbij dan aan gewesten die niet alleen historisch, maar ook taalkundig (en als het kan ook economisch)een zekere eenheid vormen. Ik kom dan aan de volgende indeling:
Gewest Holland (prov. N+Z-Holland, Almere en west-Utrecht zonder Goeree-Overflakkee)
Gewest Fryslan (prov. Friesland)
Gewest IJsselland (prov. Groningen,Drente, Overijssel, Gelderland, Oost Flevoland en oost-Utrecht)
Gewest Vlaanderen (prov. O+W-Vlaanderen,Zeeland en Goeree-Overflakkee)
Gewest Brabant (prov. N-Brabant, Antwerpen, Vl-Brabant en beide Limburgen)
Gewest Brussel (incl Halle-Vilvoorde) met faciliteiten voor Frans-talige minderheid.
Fryslan (0,5 ml inw.) en Brussel (ruim 1 ml inw.) zijn de kleinste staten, Holland en Brabant zijn ongeveer even groot, dus geen dominantie meer van één gewest. Het voordeel is bovendien dat de nieuwe gewesten Vlaanderen en Brabant de pijnlijke grens Nederland-Belgie volledig wegvaagt. Ik ga maar even voorbij aan het feit dat Geertruidenberg de oudste Hollandse stad is (stadskeur in 1213) en ook in mijn indeling gewoon in Brabant blijft liggen. Je kunt de klok niet geheel terugdraaien.
Brussel hoort er gewoon bij, ondanks de het gebruik van de Franse taal.
Omdat in deze federatie tenminste vier erkende talen worden gesproken(Fries, Nederlands=Hollands, West-Vlaams en Frans) kunnen wat mij betreft Wallonie en Luxemburg(met de Oostkantons) er ook wel bij.
Als de Walen niet willen, dan gaan ze maar naar Frankrijk (ha ha, Parijs gaat daar dan de dienst uitmaken, zullen ze toch hun corrupte politici de laan uit moeten sturen)
Deze federatie vormt de 7e economische macht in de wereld en heeft in Europa een economisch gewicht dat nauwlijks onder doet voor dat van Italie en GB.
Geinteresseerd in meer ideën ? Laat het me weten.

Gepost door: Pieter den Hartigh | 30-01-08

Leuk idee. Ik hoop dat ze samengaan!

Gepost door: Martijn | 16-03-08

niet slecht hoor Pieter den Hartigh. Alleen kan ik u als West-Vlaming verzekeren dat West-Vlaams gewoon een Nederlandstalig dialect is.

Gepost door: Fiere Vlaming | 19-04-08

West-Friesland is inderdaad een deel van noord-Noord-Holland, met grofweg de lijn Hoorn/Medemblik als grens. De rest hoort bij de Noordkop, weer iets anders dus.

Gepost door: Bas | 22-10-08

ik vind het een zeer goed idee. 2 welvarende gebieden, 2 super havens. samen zijn nederland en vlaanderen een grootmacht binnen europa. ik ben het er inderdaad mee eens dat niet dezelfde fouten gemaakt moeten worden zoals dat er slechts enkele vlaamse ministers zijn tegenover een menigte van nederlandse ministers

maar ik ben er wel zeker van dat Den Haag de hoofdstad moet worden van de Verenigde Nederlanden aangezien daar het vredes paleis staat en het internationaal gerechtshof, Brussel is al de hoofdstad van Europa :P

Gepost door: Ollander | 04-11-08

spijkers met koppen Gefeleciteerd met je blog, en ik merk dat een aantal lezers al enthousiast begonnen zijn met de territoriale verdeling van de Verenigde Nederlanden. Goed gezien, wij, als Staatsbelgen weten dat een land met maar twee gewesten niet werkt.
Graag had ik een opening gelaten om ook het Waalse gewest en het Duitse gewest, toe te laten tot deze bondsstaat, (en zelfs eventueel Brussel als gewest) maar dan volgends goede afspraken, en zonder dat Waals gekissebis op de kap van de federale staat.
Volgens mij kan je eveneens de "bemoeizucht" -als die er dan al is- van "den Ollander" wel inperken door een bevoegdheidsverdeling tussen gewesten en de nationale staat, beetje op zijn Belgisch maar dan efficienter, op zijn Duits,(of Nederlands :-).
Ik had graag geweten of er ergens een denkgroep, en/of actiegroep is die zich bezighoudt met
de realisatie van dit ideaal, Vlamingen en Nederlanders met elkaar in contact brengt, de hinderpalen inkaart brengt (van Frankrijk en Engeland over de Waalse politici tot ons eigen nestbevuilend "middelveld" die op alles wat Vlaams is spuwt.
Zowel debatavonden als eens een pensenkermis, (ha ja, ook nog Bourgondiër blijven hé?) petities, propaganda enz.
Uiteindelijk een eigen partij, zowel in Nederland als in Vlaanderen, of een door een aantal partijen ondertekende verklaring dat dit ideaal mee opgenomen werd in het partijprogramma, wat mij betreft kan dat onderschreven worden door partijen van Vlaams Belang tot Groen!, van VVD tot D66.
Ik zou daar aan willen meewerken, maar de groepen die zich daarmee bezighouden situeren zich en het rechtse "Volksverbondenheidsnationalisme" en "Whitepride", nu, deze mensen hebben hun mening, en dat is hun goed recht en wat mij betreft, voor eens stuk zelfs gelijklopend met mijn eigen denken, maar toch voel ik me bij hun niet thuis, Is er een overzicht van groepen die hiermee bezig zijn?

Hoe breng je een dergelijk ideaal dichterbij? Hoe trek je hier het debat open? Hoe komt het dat alleen maar Wilders, de N-VA en het Vlaams Belang hierover iets zeggen?

Waarom zijn er geen Liberalen en Katholieken (je weet wel, de Unionisten) die dit streven hebben? Hoe overtuigen we die mensen dat de scheiding tegen het belang van onze bevolking is?

De aanvaardbare redenen voor de Belgische Revolutie, met name de autoritaire macht van de Nederlandse Koning werd slechts 18 jaar na datum reeds afgeschaft door de Nederlandse oppositie.

Tijd om zelf ons lot in eigen hand te nemen.


demark

Gepost door: demark | 17-03-09

waarom geen beneluxfederatie? Ik vind het idee om Vlaanderen en Nederland bijeen te voegen en dan te herindelen een goed idee, eventueel zouden deze delen de bevoegdheid van deelstaten kunnen krijgen, zoals in Duitsland, met eigen parlementen.
Indien Walloniê (én luxemburg) zin zouden hebben om daar deel van uit te maken... waarom niet? eventueel met een speciaal statuut voor de franse taalgemeenschap, zodat zij niet verder kunnen uibreiden, maar eveneens er gerust in kunnen zijn dat er geen Nederlandse taaloverheersing komt.
De franstaligen hebben er ook belang bij, want de Franse sociale zekerheid lijkt maar van ver op hetgeen Vlaanderen en Nederland kunnen bieden, maar dan zeg ik er in een adem bij dat er wat voor hoort, op de "Belgische" manier gaat het niet.
Verder zou deze toewijzing van bevoegdheden aan de deelstaten het probleem van verschillende werkwijzen en visies tussen Wallonië en Vlaanderen opvangen.(dit geldt ook voor de andere deelstaten)

Deze deelstaten zouden dan bevoegdheden kunnen hebben die hun voor hun eigen verantwoordelijkheid plaatst, maar ik zou dan ook pleiten voor een solidariteitsprincipe zoiets in de aard van de vroegere Europeese muntslang, maar dan met ratio's ivm lokaal BNP, uitgaven efficientie, en naargelang dit slechter wordt dat je dan meer nationale solidariteit krijgt, en ook meer toezicht.. (én bv een variabele ministerbonus of inhouding naargelang de staat waarin de deelstaat zich bevindt? Ik heb er wel een ideetje over, waar kan ik dat kwijt?

Gepost door: Marc | 19-06-09

Een hele goeie blog! Mijn complimenten. Wel is deze 'droom' van 1 nederland nog erg ver weg. Lang niet alle vlamingen zien dit zitten, de vlamen zijn dan echt in de minderheid en krijgen dan een soort Wallonen gevoel, omdat de 'ollanders bij alles overtreffen. Verder vindt ik het kaartje van Groot-Nederland er puik uitzien! Wel zijn er nog wat dingen aan op te merken, het is namelijk niet eerlijk om 1 grote randstad provincie op te zetten, dan zijn de provincies weer niet gelijk verdeeld qua inwoneraantal! Ook is het beter om Zeeuws Vlaanderen aan Vlaanderen toe te voegen, die zullen zich daarbij meer thuis voelen.

Gepost door: Daan | 20-12-09

Mijn voorstel voor de staten in een dergelijke (con)federatie:

Holland: Noord-Holland + Zuid-Holland + Utrecht
Vlaanderen: Oost-Vlaanderen + West-Vlaanderen
Brabant(?): Noord-Brabant + Antwerpen + Belgisch Brabant
Limburg: Oost-Limburg + West-Limburg
Noord: Friesland + Groningen + Drenthe
Oost: Overijssel + Gelderland

Zeeland kan bij Holland, Brabant of Vlaanderen.
Flevoland kan bij Holland of Oost.
Overijssel evt. ook bij Noord evt. samen met Gelderland als "Noord-Oost Nederland".

Evt. alternatieve naam voor "Noord": "Friesland-Nedersaksen".

Evt. alternatieve naam voor "Oost": "Gelderland"

Een behoorlijke puzzel in elk geval.

Gepost door: Fedor Steeman | 16-08-11

De commentaren zijn gesloten.